Een bijzondere Koningsdag, maar wél een Reveille

 

Op Koningsdag spelen normaal gesproken alle trompettisten van Drumfanfare TTH gezamenlijk de Reveille vanaf de toren van de Hervormde Kerk. Nu dat vanwege de bekende omstandigheden niet mogelijk is, kreeg deze traditie dit jaar een aangepaste vorm. Trompettist Koen Cornelissen blies in zijn eentje het signaal van de toren.

‘Natuurlijk sta je hier liever met z’n tienen,’ laat Cornelissen weten, ‘maar dat zit er dit jaar nu eenmaal niet in. Op de krap vier meter brede ruimte aan iedere zijde van de toren kun je dan geen anderhalve meter afstand houden.’ En dus klom de trompettist in de vroege morgen van 27 april als enige naar boven. 

Na de klokslagen van 8 uur blies hij de Reveille, het signaal dat ieder jaar gespeeld wordt om Koningsdag in Hazerswoude-Dorp officieel in te luiden. Traditiegetrouw wordt het vier keer gespeeld, zodat de omgeving in alle windrichtingen het kan horen.

‘Normaal gesproken zie je vanaf de toren de rest van de vereniging beneden al klaarstaan. Dat is omdat we na de Reveille met alle muzikanten van Drumfanfare TTH dan gelijk doorgaan naar Benthuizen om daar onze rondgang te maken en de aubade te spelen.’

Behalve dat optreden in het buurdorp maakte Drumfanfare TTH de afgelopen jaren op Koningsdag ook standaard een ronde door thuishaven Hazerswoude-Dorp. Die ronde eindigt dan altijd met de opening van de Kindervrijmarkt aan de Dorpsstraat, die de vereniging samen met Dorpshuis De Juffrouw organiseert.

Vanzelfsprekend zaten die evenementen in Benthuizen en Hazerswoude-Dorp er deze Koningsdag niet in. Onderaan de toren, op het Raadhuisplein, stond dit jaar dus ook geen troep muzikanten verzameld. Maar over publiek had Cornelissen naar eigen zeggen toch weinig te klagen.

‘Ik heb veel mensen gezien die naar buiten kwamen om in hun eigen achtertuin even te luisteren. Door het vrijwel windstille en heldere weer was het signaal ook goed te horen geloof ik. De mensen beneden waren in ieder geval goed te zien. Volgens mij konden ze deze voortzetting van de traditie wel waarderen.’

Volg deze link voor een registratie van de Reveille 2020: https://www.youtube.com/watch?v=frekStrTZ6Y