Jaarmarktconcert is groot succesverhaal

Meeslepend drama, kleurrijke personages en spitsvondige plottwists. Woorden die je normaal gesproken koppelt aan een toneelstuk, boek of film. Maar afgelopen zaterdagmiddag waren het de ingrediënten van een muzikaal spektakelstuk, door Drumfanfare TTH opgevoerd op het Ambachtsplein in Hazerswoude-Dorp. Het traditionele Jaarmarktconcert van de Hazerswoudse muziekformatie stond dit jaar namelijk in het teken van verhalen vertellen. Ruim een uur lang werd het publiek meegenomen op twee uiteenlopende avonturen, die door sprekende nummers van Drumfanfare TTH werden vertolkt.

Alleen op de Wereld
Het eerste verhaal dat verteld werd gaat over het leven van de eenzame Remi, bekend uit het boek Alleen op de Wereld van Hector Malot. De muziek uit de gelijknamige taptoeshow van Drumfanfare TTH vertelt dit levensverhaal, vanaf het moment dat Remi door zijn ouders is achtergelaten en zich verdomd alleen voelt, tot zijn periode bij het circus en het happy end waarbij hij uiteindelijk toch het geluk weet te vinden. Omdat bij een zittend concert de sprekende choreografie natuurlijk niet uitgevoerd kan worden, werd er tussen enkele nummers door wat uitleg verschaft. Maar het grootste deel van het verhaal werd verbeeld door de muziek zelf, met een speciale rol voor de jonge trompettist Robin Habermehl, die de rol van Remi met verve vertolkte.

Interactieve riddersage
Na het verdrietige verhaal over Remi was het tijd voor een spannende middeleeuwse riddersage. En niet zo maar een. Nee, dit is een heel bijzonder verhaal. Het werd namelijk niet alleen verteld door verteller Sabine Dijksterhuis en de muziek, maar ook door het aanwezige publiek. Zij bepaalden namelijk voor een groot deel welke kant het verhaal op ging. Speelt het zich af in de zomer of in de winter? Wordt de draak verslagen in een hevig gevecht, of wordt hij vriendelijk verzocht de prinses te laten gaan? En hoe heet het nageslacht van de oude koning eigenlijk: prins Bruno of prinses Beyoncé? Het publiek had het allemaal voor het zeggen, en afhankelijk van de keuzes die zij maakten had Drumfanfare TTH iedere keer een passend nummer in petto.

Eind goed, al goed
Toen de draak uit het sprookjesachtige verhaal op een zeker moment in diepe slaap was geraakt, bleek dat Sabine niet alleen voor de vertelling een microfoon in haar hand had. Begeleid door het orkest van Drumfanfare TTH zong zij een prachtige uitvoering van I Dreamed a Dream uit Les Misérables. Gelet op de reacties uit het publiek was dit zeker een van de hoogtepunten van het concert, en met de verslagen draak was ook dit tweede verhaal tot een goed einde gekomen. Om de gelukkige afloop te vieren speelde Drumfanfare TTH nog de swingende dansklanken van Madcon, die ’s ochtends ook hadden geklonken bij de opening van deze 45e Jaarmarkt. Eind goed, al goed. En dat komt goed uit, want zo´n verhaal verhaal verdient het om misschien nog wel eens naverteld te worden.